Wat doet een medisch pedicure?


Pedicurebehandelingen bestaan uit het knippen van nagels, verwijderen van eelt en likdoorns, de behandeling van ingroeiende nagels, tunnelnagels en schimmel- of kalknagels. Een medisch pedicure heeft zich naast deze behandelingen gespecialiseerd in de medische voetzorg. Dankzij deze verdieping mag een medisch pedicure ook risicovoeten behandelen en specialistische technieken toepassen. 

Door het behalen van de opleiding tot medisch pedicure kan er soms een gedeelte van de voetzorg worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Of uw behandeling vergoed wordt, kan afhangen van hoe u verzekerd bent en bij welke zorgverzekeraar u bent verzekert. U kunt bij uw zorgverzekeraar naar de vergoedingen informeren.

Medisch pedicure praktijk Voetzorg Veldkamp is aangesloten bij ProVoet en ProCert, de brancheorganisatie en het kwaliteitsregister voor pedicures. Behandelingen binnen de praktijk verlopen volgens de richtlijnen van deze organisaties. 

Risico voeten

Diabetische voet

Diabetische voet

Heeft u diabetes mellitus? Dan zijn uw voeten extra kwetsbaar. Goede verzorging van de voeten is daarom extra belangrijk voor u!

U kunt complicaties aan uw voeten krijgen wanneer:

  • de bloedsomloop in uw benen en voeten vermindert
  • het gevoel in uw voeten vermindert of uitvalt (sensibele neuropathie)
  • uw voeten van stand veranderen (motorische neuropathie)

Verzorg uw voeten goed en laat ze regelmatig behandelen door een medisch pedicure, ook als u geen voetproblemen heeft. Het voorkomen van voetproblemen is namelijk één van de belangrijkste taken van de medisch pedicure. Naast de instrumentele behandeling geeft de medisch pedicure adviezen over de verzorging van uw voeten en de keuze van schoenen. Ook kan zij vroegtijdig problemen signaleren en u doorverwijzen naar bijvoorbeeld de huisarts of een specialist.

Reumatische voet

Reumatische voet

Reuma vergroot de kans op voetproblemen. De voet kan van vorm veranderen, waardoor er drukplekken aan de binnen- en/of buitenzijde van de voet ontstaan. Daarnaast kan het gebruik van bepaalde medicijnen zorgen voor extra problemen, zoals een dunner wordende huid of wondjes die sneller ontsteken.

Wanneer het vetkussen onder de bal van de voet dunner wordt en/of wanneer het schoeisel niet goed past, treedt vaak ongewenste eelt- en likdoornvorming op aan de voeten. Dit kan ook worden veroorzaakt door een afwijkende stand van de voet en/of tenen, waardoor de tenen scheef of over elkaar heen groeien. Dit heeft hamertenen, klauwtenen of ruitertenen tot gevolg.

Krijgen uw tenen te weinig bewegingsvrijheid of komen ze in de verdrukking, dan kunt u te maken krijgen met:

  • brokkelige nagels en/of verdikte nagels
  • ingroeiende nagels
  • eeltvorming onder de nagels
  • ‘schuurpapier’ nagels (ondoorzichtig, ruw, bros en gespleten)
  • verkleuringen van de nagel
  • eelt en/of likdoorns

De voeten van reumapatiënten vragen extra zorg. Door de reumatische aandoening zijn ze vaak kwetsbaarder en gevoeliger. Regelmatige behandeling door een medisch pedicure is raadzaam, zo kunt u voetproblemen voorkomen.

Heeft u reuma, laat uw dan voeten regelmatig behandelen door een medisch pedicure. Zij behandelt uw likdoorns, eelt of nagelproblemen en beschikt over de juiste kennis over uw reumatische aandoening om u op de juiste manier te kunnen helpen. Er zijn diverse drukregulerende technieken mogelijk, waarbij een locatie drukvrij wordt gemaakt. Denk hierbij aan een orthese, waarbij drukplekken op of tussen de tenen kunnen worden verminderd of voorkomen. De medisch pedicure voorziet u bovendien van advies op het gebied van huidverzorgingsmiddelen en schoenen. Mocht het nodig zijn, dan kan de medisch pedicure u doorverwijzen naar andere specialisten.

Geriatrische voet (ouderen voet)

Naarmate u ouder wordt, verandert er veel aan de huid, nagels en stand van uw voeten. Bijna alle onderdelen van de voet nemen af in functionaliteit en vitaliteit. Een oudere voet is een kwetsbare voet en wordt aangeduid als geriatrische voet. Het doel van geriatrische voetzorg is om uw voeten in een zo optimaal mogelijke conditie te brengen en te houden.

Goede verzorging van uw voeten (of die van uw ouders) wordt naarmate u ouder wordt steeds belangrijker, maar door afnemende mobiliteit vaak ook moeilijker.

Niet iedereen die ouder wordt krijgt te maken met een geriatrische voet. De geriatrische voet ontstaat vaak door meerdere factoren. Pas als er sprake is van complicaties spreken wij over een geriatrische voet. Complicaties kunnen ontstaan door een verminderde doorbloeding of onderliggende aandoening zoals bijvoorbeeld kanker, diabetes mellitus, reuma of een neurologische aandoening. 


Specialistische technieken

Naast de verzorging van de risicovoet is de medisch pedicure bevoegd om specialistische technieken toe te passen. Onder deze technieken verstaan wij onder andere nagelreparatie, nagelregulatie en antidruktechniek door middel van vilt en/of ortheses. Meer informatie hierover kunt u vinden onder het kopje Behandelingen